Popović: Digitalizacijom gradova i opština do kvalitetnijeg života građna

Srbija prati globalne trendove i zato smo ove godine, po prvi put, kreirali program za unapređenje inovacionih potencijala jedinica lokalne samouprave kroz primenu modela pametnih i bezbednih gradova, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

On je, kako se navodi u saopštenju tog Ministarstva, prilikom uručivanja Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u okviru realizacije Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, koji sprovodi njegov kabinet rekao da je za taj program opredeljeno 210 miliona dinara.

„Novac će biti iskorišćen za razvoj inovacionih kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga, digitalizacije usluga u javnom sektoru, unapređenja informaciono-komunikacione infrastrukture i zaštite životne sredine“, rekao je Popović.

Istakao je da je cilj projekata „pametnih i bezbednih gradova“ koje podržava njegovo Ministarstvo, da život građana u gradovima učini jednostavnijim, bezbednijim, jeftinijim, a javnu upravu maksimalno optimizovanom.

„Ugovori su uručeni gradovima i opštinama Čačku, Kraljevu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Kikindi, Aranđelovcu, Zaječaru i Lazarevcu“, rekao je Popović i najavio da će ovaj Program biti ponovo raspisan početkom sledeće godine i pozvao sve zainteresovane predstavnike gradova i opština da se prijave na konkurs.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike