Poplave u požeškom kraju – kad pečurke niču posle kiše

U svanuće, Zlatko Stanić iz Mršelja kreće u potragu za pečurkama. Kaže da je zbog obilne kiše reka Kamenica dobila razornu moć, ali je ove sezone pogodovala šumskim plodovima.

Stanić kaže da ni 2014. nije bilo ovolikih poplava. "Zaista je mnogo palo kiše i odnela je mostove, puteve, ali eto pečurka je rodila šumama, dodaje Stanić.

Vanredna situacija u Mršeljima biće na snazi dok se ne otkloni šteta, a žitelji uz redovne poslove na imanjima, koriste priliku i za prihod od dodatnog dara prirode.

„Kreće se ujutru, porani se na svež vazduh, malo rekreativno, malo se skupe pečurke. Proda se, neki dinar se uzme i bude lepo, po šumi, čistom vazduhu", ističe meštanka Milina Lubinić.

I Predrag Lubinić isitče da je sreća u nesreći to što ima pečuraka da može da se zaradi neki dinar.

Ima pečuraka, sad je kiša bila i posle kiše ima pečuraka. Kako kažu, rastu ko pečurke posle kiše", napominje Lubinić.

Sveži vrganji otkupljuju se po ceni od 300 dinara, sušeni 2.000 po kilogramu, dok je sveža lisičarka 350 dinara. Pečurke se skupljaju i u drugim krajevima gde je vanredna situacija zbog posledica poplava.

[Predrag Trifunović, otkupljivač gljiva iz Čačka kaže da radi u tri opštine – gornjomilanovačkoj, požeškoj i čačanskoj.

Pečurke stižu sa svih strana. Stvoreni su svi uslovi za odličan rod. Imali smo kišan period, sada je sunčano, Opet se očekuje kiša, tako da će rod biti sasvim zadovoljavajući", navodi Trifunović.

Vrganji se uglavnom izvoze, ali žitelji planinskog područja kažu da ima i šumskih plodova, koji nisu na ceni, ali su dovoljno ukusni i hraniljivi da upotpune trpezu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike