Poplave u Nemačkoj i Austriji dovele do porasta vodostaja Dunava

Gostujući u Jutarnjem programu hidrolog Dejan Vladiković je rekao da su vodostaji u proteklih mesec dana bili jako niski i ima dovoljno prostora da se primi voda.

Prema njegovim rečima, isto važi i za sliv reke Save. Tu će biti isto dosta padavina, i već je bilo, ali se na velikim rekama ne očekuju problemi.

"Kiša je bila očekivana i bio je sušan period, ali ta dinamika i intezitet padavina nam ne odgovara", ističe Vladiković.

Dodaje da je raspored padavina bio različit po regionima. Na području Vojvodine palo je od 60 do 100 mililitara u poslednja tri dana, na jugozapadu od 50 do 130, na istoku do 60 i u centralnoj Srbiji od 80 do 120 mililitara za tri dana.

"To je velika količina padavina i daleko iznad proseka za juli. Ono što nam ide na ruku da je zemljište bilo isušeno i nije dovelo da jačih reakcija", naglašava hidrolog Dejan Vladiković.

Prema njegovim rečima uz radarsko merenje moguće je da se odrede oblasti koje će biti izloženije padavinama.

"Mi smo u četvrtak prošle nedelje izdali upozorenje na veliku nestabilnost i lokalne padavine što se i obistinilo", kaže Vladiković.

Olujno nevreme pokrenulo je klizište na Goliji, pa su putevi do nekih sela neprohodni. Hidrolog objašnjava da je na Goliji u kratkom periodu pala velika količina padavina i da je u pitanju zemljište koje je sklono klizištima i ono se pokrenulo. U ostalim regionima nije bilo toliko izraženo.

"Što se tiče Petrovca na Mlavi mi smo na obližnjoj stanici Crni vrh imali 40 mililitara padavina a u okolini Petrovca 123 litra za nekoliko časova što je izazvalo burnu reakciju ali čitav sliv Mlave nije burno reagovao već samo bujični potoci u mikrolokacijama", objašnjava hidrolog.

Dodaje da često, kada su intenzivne letnje padavine, dolazi do pojave urbanih poplava.

"Gde god imate asfalt, beton i jaku urbanizaciju velika količina padavina ne može istog trenutka da ode jer kišna kanalizacija nije predviđena da odmah može da prihvati. Ona tu stoji od pola časa do nekoliko sati i onda se uz intervenciju specijalističkih jedinica se pospešuje oticanje vode", naglašava hidrolog Dejan Vladiković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар