Ponovljeno suđenje Zoranu Vukotiću u Prištini, potvrđena kazna od 10 godina zatvora

Zoran Vukotić je osuđen zbog navodnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn tokom sukoba na KiM, što je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina, preneo je RTS-u Vukotićev advokat Nebojša Vlajić i dodao da i tokom ponovljenog postupka nije bilo dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze.

"Na novom suđenju nisam primetio da je išta preduzeto po primedbama Apelacionog suda. Postupak je izveden takv kakav je bio I izrečena istoventa presuda od 10 godina. Time je sud odbio da prizna da je učinio ikakvu grešku", rekao je Vlajić nakon nove presude.

Najavio je žalbu i u ovom slučaju, verujući da će rezultat biti isti kao i u prvom postupku.

"Jer jednostavno ovakva presuda koja nije zasnovana ni na jednom dokazu ne bi smela da opstane", dodao je Vlajić.

Prema optužnici, Vukotić je navodno "kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu i Metohiji 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela".

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike