Pompeo: SAD će osigurati prolaz brodova kroz Ormuski moreuz

Foto: Beta, AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da SAD ne žele rat sa Iranom, ali da će osigurati prolaz brodova kroz Ormuski moreuz kojim se transportuje trećina svetskih zaliha nafte.

„SAD će preduzeti sve potrebne diplomatske i druge mere da bismo osigurali taj prolaz (između Persijskog i Omanskog zaliva)“, rekao je Pompeo za Foks njuz, prenosi Glas Amerike.

On je kazao i da je juče obavio seriju telefonskih razgovora sa zvaničnicima drugih zemalja i da će danas nastaviti s tom aktivnošću kako bi „ujedinio svet“ posle, kako SAD tvrde, napada Irana na dva naftna tankera u blizini Ormuskog moreuza u petak, prenosi Asošiejted pres.

„To su bili napadi Irana na komercijalne brodove i slobodu navigacije, sa jasnom namerom da im uskrate prolaz kroz Ormuski moreuz“, naveo je šef američke diplomatije.

Iran odbacuje američke tvrdnje da je odgovoran za napade na norveški i japanski tanker, koji su prevozili naftu i petrohemijske sirovine.

Pompeo je rekao i da američke obaveštajne službe imaju „puno podataka, puno dokaza“ da je Iran odgovoran za napade.

Upitan da li je moguće slanje dodatnih američkih vojnika u region Persijskog zaliva, Pompeo je rekao da to „naravno“ ostaje među opcijama koje bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da razmotri kako bi obezbedio bezbedan prolaz brodova kroz Ormuski moreuz, stratešku tačku za isporuke nafte sa Bliskog istoka.

Pompeo je ukazao da relativno malo američkih energetskih zaliha potiče od uvoza iz zemalja Persijskog zaliva, a da nasuprot tome, oko 80 odsto nafte koja se transportuje kroz Ormuski moreuz odlazi u azijske zemlje među kojima su Kina, Japan, Indija i Južna Koreja.

„Siguran sam da će nam se u ovome pridružiti (te zemlje), kada uvide rizik po sopstvene ekonomije i ljude i sramotno ponašanje Irana“, naveo je Pompeo.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su se otkako je Tramp prošle godine odlučio da SAD napuste međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom i ponovo uveo sankcije toj zemlji. Tramp je nedavno poslao nosač aviona i bombardere na Bliski istok, navodeći kao razlog obaveštajne izveštaje o mogućim napadima Irana na američke snage i interese u tom regionu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike