Pomoć Zapada Ukrajini – oružje širokog dometa

Vodeći se latinskom izrekom Sve svoje sa sobom nosim, pojedine izbeglice iz Ukrajine, pored ličnog prtljaga, u EU ponele su i lično naoružanje, upozorava Evropol. Tvrde i da duž ukrajinske granice sa Unijom postoje skladišta namenjena za šverc oružja. U prethodnih šest meseci beleže slučajeve korišćenja oružja kao sredstva plaćanja.

"Države članice EU i partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje", navode iz Evropola.

"Ono što je problem jestre da na ratištu je veoma teško kontrolisati oružje kako funkcioniše i kako cirkuliše. Takođe, kada se vrše udari sa distance na skladišta ubojnih sredstvava i na magacine, onda je velika verovatnoća da se ne uništi svo oružje, ali pošto se to oružje otpisuje već se predstavi da je svo uništeno. E tu postoji manipulacija i mogućnost da se na neki način deo oružja prošvercuje i to je veoma opasno", kaže ekspert za bezbednosna pitanja prof. dr. Vladimir Barović. 

Da je opasno, potvrđuje i EU koja pribegava novim načinima kontrole, već poslatog naoružanja u Ukrajinu.

"EU je u Moldaviji formirala posebno odeljenje, poučena iskustovm iz prethodnih sukoba – Irak, Avganistan, Jugoslavija, prethodni sukobi u Ukrajini, rasulo u Albaniji 1997. Postoji sumanuta količina oružja koja je već u opticaju, bez ovog sukoba, ovde će ljudi tražiti da kupe oružje za te specijalne namene, protivtenkovske i protivavionske projektile", smatra urednik na portalu RTS-a Rade Maroević.

Pojavili su se snimci tih projektila u Albaniji – upitna je autentičnost, kažu stručnjaci.

Pod znak pitanja Evropol stavlja i informaciju da se takve rakete mogu naći za oko 30 hiljada dolara na crnom onlajn tržišu, iako je njihova realna vrednost 8 puta veća. Saopštavaju, to može biti ruska propaganda.

Dok se u tom slučaju utvrđuje istina, nesporne činjenice su da su članice NATO-a Ukrajini isporučile na stotine protivavionskih projektila. Zato upućeni upozoravaju – u uslovima rata kontrola nad takvim oružjem koje može da obori avion nije u potpunosti moguća, a to može da ima višestruke posledice ako recimo dođe u ruke terorista.

"Ja bih pomenuo sam da su pre 15-tak godina pojedine moćne države zahtevale od nas da kao zemlja uništimo strelu 2m, to je laki prenosivi pvo sistem, i značajan broj tog oružja je uništen. Međutim, sada imate problem da na ratištu ima velika količina tog oružja i drugog oružja kao što je stinger i već imamo indicije da već postoji taj neki šverc tog oružja i u narednom periodu to može biti problem", kaže Barović.

Problem je bio u Iraku pre više od 15 godina kada je takav sistem PVO pao u ruke Al kaide, ipak rakete nisu napustile teritoriju te ratom zahvaćene zemlje.

Šverc ukrajinskog oružja, ne može promeniti bezbednosnu sliku u našem regionu jer već ima dosta naoružanja iz ratova 90-tih, kažu upućeni, dok se zapadnoj Evropi ono može vratiti kao bumerang.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike