Pomoć za Stankoviće iz Gole Glave

 

Kuću, sve što su u njoj čuvali i poljoprivrednu mehanizaciju „progutala je" vatra polovinom februara. Požar je izazavo traktor u podrumu, koji se sam upalio usred noći. Slavoljuba je probudio gust dim, a on suprugu Živanu. Bosi su umakli vatri, ali nepovređeni.

"Teško je. Lekova nismo imali dva dana da pijemo. Sve je pogorelo i pare i knjižice i lične karte i sve. Sve je narod doneo ovde i nekako smo se snašli malo. On sedi u jednom ćošku, plače, ja sedim u drugom. Po ceo dan tako radimo", kaže Živana Stanković.

"To je bilo za mene strašno. Prvo sam izgubio sina, taman smo se bili malo primirili, što kaže, nećemo taj bol nikad preneti. Ovo nas je sad dotuklo. Ništa više ne bih tražio, samo da ovo može da se zgura dole, da se očisti. I ja kažem, skromnu kućicu, koliko može da mi izađe u susret, jer ja nemam snage", ističe Slavoljub Stanković.

Stankovići žive od poljoprivredne penzije. Privremeno su se smestili u kuću bliskih rođaka. Solidarnost su pokazali i meštani Gole Glave koji su za jedan dan skupili oko 280 000 dinara.

"Prikupili smo neka sredstva za prvu pomoć, da im se pomogne da imaju za osnovne stvari za život. Ovaj, prikupili smo neki, značajan je opet novac, ali prema svemu, ovoj šteti, to je ništa", objašnjava predsednik MZ Gola Glava Ivan Đuričić.

"Ko god može da pomogne, trebalo bi da pomogne ovim starim ljudima. Baš su u nevolji i ovo bar nešto da se prikupi novca. Ako budu mogli, da se sagradi nešto, neka kućica za njih", kaže komšija Vojislav Ćirić.

Stankovići kažu da su štedeli da na leto izoluju kuću i obnove fasadu. U novim okolnostima za trajni smeštaj biće im potrebna pomoć Grada Valjeva, šire društvene zajednice ili humanih ljudi, koji neretko reaguju najbrže.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike