Pomoć od 100.000 evra za 14.000 najugroženijih žena u Srbiji

Foto: Pixabay

Više od 14.000 najugroženijih žena u 50 opština širom Srbije dobiće pomoć u vrednosti od 100.000 evra u higijenskim paketima i neophodnoj hrani, saopštili su danas zajedno Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Novac je obezbedjen uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, koja je preusmerila deo sredstava iz projekta IPA 2016 „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, a biće raspodeljen volonterskim timovima i timovima za vandredne situacije Crvenog krsta, koji će organizovati distribucije pomoći najugroženijim ženama na lokalnom nivou.

Predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović kazala je da su u vreme pandemije virusa COVID -19 solidarnost i zajednički rad veoma važni.

„Ovom odlukom narednih dana najugroženije žene u pedeset naših opština dobiće pomoć i hranu koja im je neophodna. Pozivam sve koji na ovakav način žele da pomognu da se jave i vrata Koordinacionog tela i Vlade Srbije su im otvorena“, izjavila je Mihajlović, navedeno je u saopštenju.

Projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

„Veoma je važno da u momentu kada se suočavamo sa nesvakidašnjim rizikom prouzrokovanim širenjem COVID-19 pokažemo solidarnost i razumevanje za one koji su najranjiviji i najugroženiji. Uverena sam da će žene u Srbiji, bilo na selu ili u gradu, biti glavni oslonac našeg društvenog i ekonomskog oporavka, kao što se i sada u teškim okolnostima bore u bolnicama za zdravlje naših pacijenata, rade u prodavnicama, na seoskim gazdinstvima, medijski izveštavaju“, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sredstva za ceo projekat obezbedjena su uz finansijsku pomoć Delegacije EU u Srbiji.

„U okviru paketa podrške EU za Srbiju u borbi protiv COVID-19 pandemije, izdvojili smo 100.000 evra za pomoć ugroženim ženama u 50 opština Srbije kojim će se obezbediti hrana i higijenske potrepštine, ali i pružiti im pomoć za njihovo mentalno zdravlje tokom izolacije“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je kazao da niko od pripadnika osetljivih grupa – osobe sa invaliditetom, samohrane majke, žene koje se brinu o velikim porodicama, žrtve porodičnog nasilja, starije osobe iz manje pristupačnih krajeva Srbije, romske zajednice, ne sme biti zapostavljen i istakao da će EU nastaviti da im pomaže.

Podršku u realizaciji ove projektne aktivnosti pružiće Crveni krst Srbije, jer ova organizacija ima razradjenu i rasprostranjenu mrežu u gradovima i opštinama, te jasan pregled potreba najugroženijih kategorija stanovništva.

Projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ zajedno realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike