Polovina mladih Britanaca strahuje da neće moći da “priušti“ decu

Mladi u Britaniji se više bore sa krizom troškova života nego sa pandemijom kovida-19, otkriva se u novom izveštaju pod nazivom Prince’s Trust NatWest Youth Index 2023, zasnovanom na istraživanju JuGov-a.

Skoro polovina Britanaca starih između 16 i 25 godina strahuje da nikada neće zaraditi dovoljno da izdržava porodicu usred krize troškova života i recesije koja preti.

Studija je pokazala je da je opšte blagostanje mladih tog uzrasta u Velikoj Britaniji ravnomerno i na najnižoj tački u 14 godina, koliko se dugo studija objavljuje.

Izveštaj otkriva da je 57 odsto mladih reklo da im je kriza troškova života najveća briga za budućnost, dok je 34 odsto navelo da im je predstojeća recesija najveća briga.

Oko 46 odsto je izjavilo da se zbog ekonomske nesigurnosti oseća beznadežno u pogledu budućnosti. Taj stav ima i 55 mladih siromašnijeg porekla.

Skoro polovina, 45 odsto, zabrinuta je da nikada neće zaraditi dovoljno da izdržava porodicu, dok taj procenat kod onih manje imućnih iznosi 53 odsto.

Sreća i poverenje mladih u novac su niži nego kada su ankete započele 2008. tokom globalne finansijske krize, saopštila je dobrotvorna organizacija.

Podaci su dobijeni onlajn anketiranjem, a učestvovalo je 2.025 mladih uzrasta od 16 do 25 godina.

Petina starijih jede manje porcije ili hranu kojoj je istekao rok trajanja

Svaki peti odrasli u Velikoj Britaniji je jeo hranu nakon isteka roka upotrebe, ili manje porcije, jer inflacija održava visoku cenu namirnica.

Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku razmatrali su kako su povećanje troškova života i teškoće u pristupu medicinskim uslugama uticalo na živote ljudi tokom jesenjih i zimskih meseci.

Utvrđeno je da odrasli prijavljuju umerene do teške simptome depresije. Kako se navodi, kod onih sa dijabetesom i oni koji imaju decu veća je verovatnoća da jedu manje porcije ili hranu nakon isteka roka upotrebe.

Evropski savet za informacije o hrani savetuje da hranu ne treba jesti nakon isteka roka upotrebe, ali „možete da jedete hranu nakon datuma najbolje pre ako izgleda, miriše i ima dobar ukus".

U izveštaju se razmatra i vreme čekanja na lečenje. Otprilike jedna petina (21 odsto) odraslih osoba izjavila je da čeka bolnički pregled, testiranje ili da počne da se leči preko zdravstvene službe, dok je oko 48 odsto osoba sa simptomima depresije i 37 odsto osoba sa invaliditetom reklo da to imao snažan negativan uticaj na njihove živote.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike