Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom zbog migrantske krize

Mateuš Moravjecki je poručio da "razmatraju (uvođenje) sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice od strane Poljske", napominjući da će sve zavisiti od delovanja beloruskih vlasti, preneo je Tas.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas, rekao je da "žele da (beloruskom predsedniku Aleksandru) Lukašenku daju šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje".

"Ali migranti se još nisu vratili", istakao je.

Napomenuo je i da postoji snimak na kome se vidi da beloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage bezbednosti.

"To znači da će akcije beloruskih službi verovatno dovesti do eskalacije situacije", naveo je Moravjecki.

Poljski premijer je rekao da su "spremni da zatvore nove prelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak".

"Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla sa novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se sa hibridnim ratom", naveo je Moravjecki, okrivivši rukovodstvo Belorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim rečima, osim migracione krize, pretnju istočnim granicama EU i NATO predstavljaju veštački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар