Poljoprivrednici na mukama – rast cena i sve duži rok isporuke mehanizacije

Obnova poljoprivredne mehanizacije je jedna od najznačajnijih tema među poljoprivrednicima na sajmu. Univerzalni traktori srednje snage do 100 kilovata se najviše traže, ali zbog čestih poskupljenja prosečno domaćinstvo ne može da ga kupi bez zaduživanja, smatra poljoprivrednik Zoran Važić.

"Može na kredit nekako. Eto tako, teško je ovako sa kešom, teško", kaže Zoran Važić i dodaje da su cene više za deset hiljada nego prošle godine. 

Rok za isporuku novog traktora je sa dva produžen na najmanje šest meseci. Razlog je što komponente do proizvođača stižu sa raznih strana sveta. Ako je ranije transport delova išao preko Ukrajine, sada mora alternativnim putevima.

"Kad vam fali tabla, recimo kontrolna tabla ili kada vam fali neki jedan deo, vi ne možete traktor da sklopite i ne možete ga tako isporučiti. Međutim, bilo je slučajev da su neki dobavljači isporučivali čak traktore bez određenih komponenata, čisto da bi isporučili, ispoštovali rok, a onda kasnije ugrađivali nakon dva-tri meseca o što je falilo", kaže Aleksandar Švonja, distributer poljoprivredne mehanizaije.

Poljoprivredni sajam je i mesto za prikazivanje novih ideja. Gajenje šipka je jedna od njih. Ova biljka ima puni ekonomski efekat ako se preradi.

"Može da se zaradi dvostruko ili trostruko više i to je ono što ustvari treba da motiviše sve ljude koji se bave bilo kakvom proizvodnjom voća ili povrća. I jedna da kažem četvoročlana porodica može sasvim lepo da ubira prihod konkretno kad je reč o šipku", kaže Igor Petrović, prerađivač šipka iz Mladenovca

Tokom sajma će u okviru stručnih skupova biti predstavljene nove tehnologije u razvoju poljoprivrede, tehnološke inovacije i digitalizacija u poljoprivredi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike