Poljoprivrednici blokirali puteve u Novom Sadu, kažu da ostaju do daljeg

Umesto na njivi, poljoprivrednici su treći dan na ulici. Ratare u Novom Sadu podržavaju kolege u Rači i Subotici – mehanizaciju su dovezli ispred svojih opština. Nakon dva sata pregovora i saopštenja Vlade, traktorima su ponovo na kratko blokirali saobraćaj.

"Videli ste kako su poljoprivrednici odgovorili, znači to ih je razbesnelo. Ništa nam veliko nisu hteli da učine, ispunili su neke nebitne zahteve. Očekivali smo ipak da će trezveno razmisliti i neki normalan potez povući," rekao je Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Nedeljko Savić predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" kaže da su jednu stvar predložili da se ukine marža trgovačkim lancima to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare do 196 koliko je na rafovima.

Upućeni ukazuju na to da bi sa cenom od 700 evra po toni koliko traže ratari, mogli da pokriju troškove i zarade, ali da tako nešto ipak nije realno.

"Problem je u tome što se država, za razliku od pšenice i kukuruza vrlo retko pojavljuje kao kupac, mislim na republičku direkciju za robne rezerve, suncokreta na tržištu i uglavnom je cena kada se država uplete, cena stvar dogovora između otkupljivača odnosno uljara i proizvođača sucokreta", naveo je Žarko Galetin, agroekonomski analitičarar

Vlada je na sednici odlučila da ukine zabranu izvoza svih vrsta ulja i da se akciza na pojedine derivate nafte smanji za 10 odsto.

"Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu s tim preduzimati adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bile pod merama ograničenog izvoza", kažu u Vladi.

Proteste i zahteve poljoprivrednika komentariše i predsednik Vučić. Kaže, podsticaji u poljoprivredni sa 14 milijardi dinara, za deset godina povećani su na 51 milijardu.

"Subvencionišemo sa 500 miliona evra i nije dosta i vi podržavate sve, samo nećete da kažete ljudima da jedan od osnonvih zahteva veća cena ulja a da bude veća cena, izadaćete saopštenje protiv nas i reći što je velika cena ulja, mi se borimo i gledamo da rešimo problem, ima mnogo časnih ljudi, u pravu su za određene stvari ali stanite malo nije to ćup bez dna", naveo je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. 

Ratari ističu i da je dodatni problem taj što na zaradu od soje i kukuruza ne računaju jer je, kažu, rod podbacio, negde i 80 odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike