Policija upotrebila šok-bombe protiv demonstranata u Minsku

Kolona od nekoliko hiljada demonstranata počela je da se povlači nakon što je policija blokirala ulaz u Palatu nezavisnosti u Minsku, prenosi Tas.

Pripadnici organa reda u Minsku bacili su i šok-bombe, a čulo se i oko desetak pucnjeva.

Portal tut.by je preneo da su gradu Vitebsku uhapšena dva novinara koja su izveštavala sa protesta. Reč je o fotografu ovog portala i novinaru "Sputnjika".

Centar za zaštitu ljudskih prava "Vesna" prijavio je da je na protestima širom zemlje uhapšeno 80 demonstranata, preneo je Tas.

Više desetina hiljada pristalica beloruske opozicije okupilo se u nedelju na Trgu slobode u centru Minska na protestu u okviru opozicionog "narodnog ultimatuma". Policija je ranije bacila desetak šok-bombi u Orlovskoj ulici, dok su snage bezbednosti praktično blokirale centar Minska nakon što je beloruska opozicija saopštila da planira da se okupi na Trgu slobode, kao i u susednoj Lenjinovoj ulici.

U gradu Lidu, gde je takođe održan protest opozicije, policija je upotrebila suzavac. Tom prilikom niko nije povređen. Kako javlja dopisnik Sputnjika, nekoliko desetina osoba je privedeno.

Danas ističe rok "narodnog ultimatuma" koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je osvojila 10,12 odsto glasova.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar