Policija oko Hrama Hrista Spasa, reakcije iz Prištine i Beograda

Iz policije nije bilo informacije kojim su povodom njeni pripadnici došli u dvorište hrama Srpske pravoslavne crkve.

Reagovao je Daut Haradinaj, kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova, rekavši da liturgija "predstavlja kršenje dostojanstva republike i uvreda njenim građanima".

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je današnji upad kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini "brutalna demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine".

"Nakon što se u hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve. Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta", navodi Petković u saopštenju.

Reagovao je i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

"Liturgija, molitva, poziv na mir i suživot jutros u Prištini od strane vladike Teodosija. Niti jedna politička izjava od strane bilo koga. Nakon uskršnje ‘čestitke’, nula vakcina za Srbe na Kosovu i kršenja prava Srba odgovor vlasti – slanje policije i uviđaj oko Hrama Hrista Spasa", napisao je Jevtić na Tviteru tim povodom.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u centru Prištine, prvi put od 1998. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар