Policija Hong Konga uhapsila kardinala Džozefa Zena, Vatikan zabrinut

Prema svedočenju pripadnika policije, Zen (90), bivši biskup Hong Konga, zadržan je u policijskoj stanici Čai Van blizu njegove crkvene rezidencije pod optužbom da je bio u dosluhu sa stranim silama.

Izvor iz pravosuđa Hong Konga koji je upoznat sa ovim slučajem, izjavio je da je osim Zena uhapšeno još četvoro ljudi – advokat Margaret Ng (74), aktivistkinja i pop pevačica Deniz Ho, bivši poslanik Cid Ho i bivši akademik Hui Po-keung, svi pod istim optužbom.

Hui je uhapšen na aerodromu u utorak uveče, prema izveštajima lokalnih medija, dok je Cid Ho već bio u zatvoru zbog odvojenog slučaja.

Njih petorica su bili poverenici "Fonda za humanitarnu pomoć 612", koji je pomagao demonstrantima uhapšeni tokom protesta 2019. godine.

Peking je u junu 2020. doneo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, koji kažnjava terorizam, "šurovanje" sa stranim silama, subverziju i secesiju, a maksimalna predviđena kazna je doživotni zatvor.

Zen je dugo kritikovao politiku Kine i njenog predsednika Si Ðinpinga, navodi britanska agencija.

Vatikan zabrinut zbog hapšenja kardinala Zena

Vatikan je o hapšenju kardinala obavešten danas i ta informacija je rpimljena  "sa zabrinutošću" i pomno prati razvoj događaja.

"Sveta Stolica je sa zabrinutošću saznala za vesti o hapšenje kardinala Zena i prati razvoj događaja sa izuzetnom pažnjom", rekao je portparol te institucije Mateo Bruni u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike