Najbrže vesti u Srbiji

Polemika u EU o najavi zabrane dizelaša

Danska, Norveška, Švetska, Holandija, Francuska, Nemačaka žele da se reše dizelaša što pre pa u nekim nemačkim grdovima planirju da ih sa svojih ulica izbace već sledeće godine. U okviru ekoloških direktiva i Srbija ima obaveze u toj oblasti.

"Mi kao zemlja imamo obavezu da do 2020. godine 10 odsto potrošnje u saobraćaju fosilnih goriva zamenimo sa obnovljivim izvorima energije", kaže Ljubinko Savić iz PKS-a, Udruženja za energetiku.

Na drugoj strani, evropske zemlje beleže porast potrošnje dizela, i to baš u trasportnoj delatnosti.

"Svi se stručnjaci slažu da u kratkom roku to nije lako uraditi. Bez obzira što se sada priča o putničkim automobilima, sve se više priča o električnim automobilima, pa i automobilima na razne vrste gasa. I dalje je najveća potrošnja u dizelu u kamionima, brodovima i avionima i biće i stvarno izazov to promeniti", kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Iako je čista energija prioritet, svet se još uvek ne odriče tako lako ni fosilnih goriva. Nove termoelektrne na ugalj niču i u zemljama Eropske unije, gradi ih i Nemačaka koja je najjači zeleni zagovornik. A Rusija, Amerika, Kina, arapske zemlje i dalje razvijaju naftni sektor.

"Kada već imate nalazišta nafte i kada je proizvodnja na veoma niskom nivou uvek vam se isplati da jedan barel više proizvedete. Upravo je to razlog drastičnog pada nafte u poslednje dve, tri godine", kaže Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik.

Goran Radosavljević kaže da će u narednih 30 do 50 godina, do 2050. godine do kada idu te projekcije, fosilna goriva i dalje biti najbitnija u tom energetskom miksu.

Analize pokazuju i da naftne kompanije širom sveta poslednjih godina šire svoje delatnosti na prozvodnju struje iz gasa i obnovljivih izvora.

"Naftne kompanije su svesne tog problema i polako prelaze sa svoje osnovne delatnosti u kompletnu energetsku delatnost. Znači proizvodnju energije pre svega čistih tehnologija", kaže Ljubinko Savić.

I naftne kompnije u našoj zemlji prilagođavaju poslovanje. NIS već ima elektrane koje proizvode i električnu i toplotnu energiju iz gasa, a razvija i projekat vetroparka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike