Polemika DS-a i SNS-a o statutu grada Beograda

Šef odbornika DS-a u Skupštini grada Beograda Balša Božović izjavio je danas da su ih začudile najave iz gradske vlasti o tome da će do kraja januara biti promenjen Statut grada, jer se to, kako kaže, nikada nije radilo u sred izborne kampanje.

Božović je novinarima u Skupštini grada rekao da bi tim izmenama opštine dobile veće ingerencije, naveo da SNS pokušava da zadrži vlast, iznoseći podatak da naprednjaci u 15 od 17 opština imaju većinu, i tako, kaže, mogu da vode grad.

"Ni danas nismo dobili definitvno od predsednika Skupštine grada da je ovo poslednja sednica pred izbore" rekao je Božović koji smatra da će, u zavisnosti od procene kako će se proći na izborima, "zakazati još jednu sednicu u januaru, kada će "kukavički promeniti Statut grada".

On je dodao da sama promena Statuta nije sporna, ali jeste menjanje akta u kampanji, i da to treba ostaviti novoj skupštinskoj većini.

Upitan šta misli o tome što je vlada dozvolila gradu da zaposli još 3.500 ljudi, Božović je rekao da se oslobađaju mesta za nove ugovore o delu "kako bi vlast pokušala da namakne većinu koju nema. 

Reagovao je odbornik SNS-a u Skupštini Grada Vladimir Orlić koji je rekao da se SNS vodi idejom da razgovara sa građanima suštinski, da će na taj način pristupiti i tom pitanju, a da li će Statut i biti promenjen pre izbora, zavisi od rezultata tih razgovora.

"Ako hoćemo da postignemo neke dobre stvari, a zaključimo da to možemo da uradimo u realnom roku, na kvalitetan način, to uvek vredi uraditi", rekao je Orlić.

Orlić je rekao da SNS želi da utvrdi šta može da se učini kako bi se opštinama vratile nadležnosti, koje su im oduzete centralizacijom koju su izvršlili pripadnici "tajkunsko-lopovskog tria i njihovih satelita", kako bi „cengtralizovali grad, a moć koncentrisali u svojim rukama, bez čega ne bi bili u poziciji da devastiraju grad, a da se sami bogate".

Oglasio se i Gradski menadžer Goran Vesić koji je ocenio da izjava funkcionera DS-a Balše Božovića potvrđuje ono što građani odavno znaju – da su Božović i njegova stranka uvek protiv građana Beograda.

Izmena Statuta grada koja je upravo sprovodi se radi samo da bi najviši pravni akt grada uskladio sa izmenama zakona koji su se u međuvremenu dogodile kao i da se opštinama vrate one nadležnosti koje mogu da se vrate u skladu sa postojećim Ustavom i zakonima, rekao je Vesić.

"Ovom izmenom Statuta delimično ispravljamo štetu koju su građanima Beograda naneli Đilas, Šapić, Šutanovac odnosno Demokratska stranka 2008. godine kada su uzeli sve nadležnosti gradskim opštinama i sve centralizovali kako bi mogli da otimaju, kradu i pljačkaju građane Beograda" ukazao je gradski menadžer.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike