Poledica na putevima i trotoarima, opasnost od ledenica i preloma

U Auto-moto savezu tvrde da su svi putni pravci i koridori prohodni. I domaći i međunarodni saobraćaj funkcionišu. Putari imaju dovoljno soli, ali uslovi za kretanje vozila su i dalje otežani.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da u ovakvim uslovima postoji veći rizik da dođe do nesreće.

"Vozila nisu imuna na led i stabilnost zavisi od podloge, u ovim uslovima se znatno lakše gubi stabilnost", rekao je Božović.

Vozačima savetuje da voze manjom brzinom i da, ako ne moraju, ne kreću na put.

Dodaje da se prevoznici rado pohvale da nije bilo otkazivanja polazaka, te preporučuje vozačima da danas, ipak, odustanu od puta ako procene da nije bezbedno da se kreću određenim putnim pravcima.

"Ne treba da jure, ukoliko se neko komercijalno vozilo bar malo destabiliše, vrlo teško će izbeći nezgodu", ističe Božović.

Vozači u automobilu moraju imati vodu, nešto hrane i obavezno pun rezervoar, jer se nikada ne zna da li će neki putni pravac biti zatvoren.

U ovakvim vremenskim uslovima, oprezni moraju biti i pešaci zbog ledenica na krovovim i olucima.

Jedna takva ledenica, duga 50 metara i teška oko stotinu kilograma, kako procenjuju stanari, nalazi se na zgradi u ulici Serdara Janka Vukotića u Beogradu.

Povećana opasnost je i od preloma, naročito tokom kretanja strmim ulicama.

U brdovitom Užicu, gde je svaka druga ulica strma, navikli su da moraju biti oprezni. Ovo je vreme kada se Hitnoj pomoći u tom gradu javlja povećan broj pacijenata, ali doktor Jovo Savić kaže da ovog puta to nije slučaj.

"Nije bilo povreda u onom broju kako smo očekivali, bio je uobičajen broj sitnih padova za ovo vreme. Nije bilo drastičnog povećanja pacijenata kao pre nekoliko godina, niti velikih preloma", rekao je doktor Savić.

Savetuje građanima da pripaze do kraja zime, jer ima dosta leda ispod snega koji tek treba da se topi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike