Pokret Podrži RTV poziva kolege sa RTS-a da konačno stanu u odbranu profesije

Pokret Podrži RTV saopštio je danas da je izveštavanje Radio-televizije Srbije (RTS) o upadu demonstranata u zgradu RTS-a još jednom potvrdilo da je ta medijska kuća uzurpirana od strane vlasti i da ne radi u interesu građana koji su njegovi stvarni vlasnici.

„Umesto da građane pravovremeno informišu o dešavanjima u njihovoj zgradi, RTS je u vestima ponovo dao glas političarima i državnim funkcionerima i dozvolio sebi da prenosi program televizije Pink, koja svakodnevno krši Kodeks novinara Srbije i prepoznata je kao medij koji radi isključivo u korist režima“, naveo je Pokret Podrži RTV u saopštenju za javnost.

Pokret je ocenio da su da glavni uzroci sinoćnog upada u RTS izveštavanje javnog servisa o višemesečnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, kao i dugogodišnje nebalansirano izveštavanje u centralnim informativnim emisijama, u kojima nema prostora za kritičko mišljenje.

„Upravo takvo izveštavanje je doprinelo stvaranju atmosferu nasilja i podela u društvu. Građani imaju pravo da se pobune protiv uzurpacije javnih medijskih servisa, ali pozivamo i jednu i drugu stranu da se uzdržavaju od primene sile“, navodi sese u saopštenju

Slobodni mediji, a pre svega slobodan javni servis sa nezavisnom uređivačkom politikom,kako se navodi u saopštenju, su preduslov za pokretanje demokratskih procesa u Srbiji.

„Pozivamo i kolege sa RTS-a da se odvaže i konačno stanu u odbranu profesije i da ne dozvole da se RTS još jednom stavi nasuprot interesa građana, jer smo takav scenario već imali priliku da vidimo devedesetih godina“, navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV je zajedno sa građanima 2016. organizovao niz protesta u Novom Sadu protiv nezakonitih smena na Radio-televiziji Vojvodine.

RTV osudio incidente i pružio podršku RTS-u

Kolegijum generalnog direktora i generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica uputili su danas podršku kolegama sa Radio-televizije Srbije zbog sinoćnih incidenata i ocenili da je upad demonstranata na RTS „napad na medijske slobode“.

„Napad na medijske slobode i upad u vašu i našu kuću, primili smo sa dubokom zabrinutošću i nezadovoljstvom. ‘Medijska strategija’ ljudi koji su sinoć izvršili napad na Javni medijski servis, neprimeren civilizovanom svetu, je jasna: oni su mera slobode medija i društva u celini“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da RTV osuđuje sinoćne događaje i „čvrsto stoji uz vas u ostvarivanju zajedničke misije javnog medijskog servisa“.

„Šaljemo vam iskrenu kolegijalnu podršku i želimo da ostanete uzor profesionalnog medijskog stvaralaštva“, piše u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike