Pokrajinska inspektorka: Nadležni će se truditi da deca ostanu zajedno

Osam meseci šestoro dece živelo je bez roditelja u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život u Novom Kozijaku kod Alibunara.

Od srede kada je RTS objavio priču o napuštenim mališanima, stotine ljudi se javilo za pomoć.

Deca su u petak prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici gde će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom, a potom i njihovom zbrinjavanju.

Gostujući u "Beogradskoj hronici", pokrajinska inspektorka socijalne zaštite Maja Raljić rekla je da nisu bili sprovedeni postupci u cilju zaštite dece.

Kako dodaje, tek će se utvrditi i da li je Centar za socijalni rad u Alibunaru pokušao nešto da preduzme.

Prema njenim rečima, zaposleni u Centru podležu materijalnoj i krivičnoj odgovornosti.

"Zaposleni će izaći pred Etički obror i nadležnu komoru, jer za posao koji obavljaju moraju imati licence", objašnjava Raljićeva.

Porodični saradnik je dva meseca radio sa porodicom, a onda je ukinut jer, kako tvrde iz Centra, za to više nije bilo novca.

"Taj porodični saradnik trebalo je da obavesti nadležne da sa tom porodicom ne može da se radi i da decu treba zbrinuti", ukazuje Raljićeva.

Raljićeva tvrdi da Sekretarijat nije znao ranije za slučaj dece kod Alibunara.

"Centar za socijalni rad imao više mehanizama na raspolaganju"

"Mi smo kao Sekretarijat odmah na osnovu saznanja da se deca nalaze u tako teškom položaju sproveli kontrolu – inspekcijski i stručni nadzor. Sekretarijat nije znao da Centar za socijalni rad Alibunar ima takav problem", navodi Raljićeva.

Ukazuje da Centar za socijalni rad Albunar nije bio dužan da obaveštava Sekretarijat već da sprovede neke od mehanizama koje je imao na raspolaganju za osam meseci koliko su deca živela sama.

Raljićeva potvrđuje da će Dečje selo u Sremskoj Kamenici biti privremena adresa za šestoro braće i sestara iz Novog Kozjaka.

"Morali smo da im nađemo smeštaj gde će svi biti zajedno, a to je Dečje selo. Daljom obradom ćemo videti, to je privremeni smeštaj", kaže Raljićeva.

Kako ističe, razmatra se koji je najbolji interes dece, a nadležni će se truditi da ostanu zajedno.

Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a otac je u zatvoru.

"Tek će se odlučivati o tome da li će se protiv roditelja pokrenuti postupak za oduzimanje starateljstva", naglašava Raljićeva.

Raljićeva navodi da će se u roku od mesec dana rešiti pitanje zakonskog staratelja dece čime će se stvoriti mogućnost da se otvori račun za pomoć i kakva vrsta pomoći će moći da im se uputi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike