Podrška žrtvama nasilja – žene i deca besplatno na Tari, Rudniku, Goču

Centar dečjih letovališta Beograda je prva institucija koja je pokrenula humanitarnu aktivnost ovog tipa, sa ciljem da pomogne žrtvama nasilja.

Sporazum o saradnji Centra dečjih letovališta i Sigurne kuće je potpisan povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Direktorka Centra dečijih letovališta Tanja Santrač rekla je za RTS da su shvatili u razgovoru sa Sigurnom kućom da će im biti velika podrška ukoliko korisnici Kuće sa decom mogu besplatno borave u objektima Centra.

"Suština je bila da pomognemo da se u društvu podigne svest, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da se više bavimo time i da se više ljudi uključi da pomognu tim ženama, jer žive stresan život. Neophodno im je da se izmeste iz svakodnevne rutine", rekla je Santračeva.

Sporazumom koji su potpisali Sigurna kuća i Centar za dečja letovališta, kaže, obuhvaćen je besplatan prevoz, smeštaj, ishrana, kao i sadržaji Centra. Centar ima, kaže, sedam objekata u kojima će žena i deca moći da besplatno borave – na Tari, Divčibarama, Rudniku, Goču, Šupljoj steni na Avali, u Brusu i Aranđelovcu.

"Kod nas dolaze deca u predškolskom i školskom uzrastu, osobe koje se bave sportom. Otvorili smo se zbog pandemije ka odraslima, porodicama, mladima, jer je neophodno da održimo kontinuitet. Potpisali smo sporazume i sa MUP-om, Poštom Srbije, EPS-om, prosvetnim radnicima… Otvorili smo se ka sugrađanima", kaže Santračeva.

Grad Beograd pruža podršku ženama koje izađu iz Sigurne kuće isplatom mesečne pomoći u trajanju od godinu dana, čime ih osnažuju tokom ponovne inkluzije u redovne društvene tokove. Prema rečima Tanje Santrač, Centar ženama koje su žrtve nasilja pomože i da se oporave od pretrpljenog stresa, te da u istom duhu slede politiku Grada Beograda.

Korisnice Sigurne kuće sa svojom decom u objektima Centra, osim edukativno-zabavnih sadržaj, imaće i korist u zdravstvenom smislu, zbog mesta gde su objekti smešteni, izolovani od saobraćajnica, ali i u bezbednosnom smislu, jer sarađuju sa policijom, zaključuje Tanja Santrač, direktorka Centra dečijih letovališta.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар