Podrška Francuskoj iz Srbije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram ministru kulture Francuske Franku Risteru, preko ambasade u Beogradu.

"Sa tugom i zabrinutošću primili smo vest o požaru koji je zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu. Ovaj spomenik francuske ali i svetske kulture, vekovima predstavlja deo najdragocenijeg kulturnog i emotivnog pejzaža čitavog čovečanstva, a u Evropi je on deo njenog amblematskog identiteta", naveo je Vukosavljević.

Istakao je da delimo tugu i zaprepašćenje Francuza.

"I srpski narod je proživljavao slične frustracije kada je slučajni plamen skoro sasvim uništio našu svetinju, manastir Hilandar na Atosu u Grčkoj, i kada su bolesni umovi terorista vatri predavali srpske crkve na Kosovu i Metohiji. Bilo da su nesreće plod slučajnih okolnosti ili su delo mržnje, one kod svakog razumnog čoveka ostavljaju ožiljak i osećaj gubitka ili štete na nečem opštem, ali i krajnje ličnom", rekao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić takođe je izrazio duboko žaljenje i tugu zbog požara koji je sinoć izbio u pariskoj katedrali.

"U mislima smo sa svim građanima Pariza i Francuske. Notr Dam je jedan od simbola njihove prestonice, neprocenjivo nasleđe i važan deo evropske kulture", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su strašne slike Notr Dama u plamenu, istorijskog zdanja koje je uvek bilo među najposećenijima u Evropi.

"Strašne slike u plamenu jednog od najposećenijih spomenika u Evropi i u meni izazivaju samo tugu. Dragi Parižani, Beograđani su uz vas", poručio je Radojičić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike