Podoljak: Kijev za pregovore, ali ne sa Putinom; Ankara predlaže produženje žitnog sporazuma

Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta, Avdijevke i Novopavlivke, tvrdi ukrajinski Generalštab.

U Kijevu i još sedam oblasti tokom jučerašnjeg dana bila su vanredna isključenja struje. Restrikcije struje pogađaće ukrajinske gradove i u naredne dve nedelje, najavljuje direktor kompanije za proizvodnju električne energije DTEK energetike holding Dmitrij Saharuk.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini 80 hiljada mobilisanih ruskih vojnika, od kojih 50.000 učestvuje u borbenim dejstvima.

Kremlj tvrdi da Rusija ostaje "otvorena" za pregovore, ali da nije u mogućnosti da to i učini jer ih Kijev odbija. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, međutim, kaže da je i Kijev spreman za pregovore, ali ne sa Vladimirom Putinom.

Ukrajina je za ratne potrebe nacionalizovala privatne udele u pet strateških kompanija povezanih sa više biznismena, uključujući proizvođača motora i energetsku kompaniju, saopšteno je iz parlamentarnog odbora za finansije.

Sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora iz Ukrajine ističe 19. novembra. Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da će ta zemlja preuzeti inicijativu za produženje dogovora o transportu žitarica crnomorskom rutom za još godinu dana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike