Podgorica, parlament odbio da raspravlja o posledicama NATO bombardovanja

Kao razlog za odbijanje navodi se da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da bombardovanje ostavilo negativne posledice na zdravlje građana Crne Gore, prenosi RTCG.

Protiv je glasalo 26 poslanika, za je bilo 14, a uzdržano 12.

Predsednik Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović rekao je ranije da i 20 godina nakon NATO vazdušnih napada postoje dileme vezane za uticaj bombardovanja na zdravlje stanovništva.

Naveo je da su to ispitale i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posledice NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama.

"S obzirom da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u zadnjih 20 godina, smatramo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme", istakao je Damjanović.

Ukazao je da je jedan od motiva za predlaganje formiranja odbora bio apel javnosti za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posedica NATO bombardovanja, koji je potpisalo više od 200 intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, na inicijativu pokreta "Ne u rat, ne u NATO".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike