Počinje šabačka Čivijada

Umesto školskog zvona, časove humora u šabačkim školama najavio je čivijaški dobošar, popularni glumac Bora Božanić, koji Šapčane na belosvetski vašar humora i satire poziva već četvrt veka.

"Meni kao Šapčaninu, koji neguje čivijaški, kaldrmaški duh humor i satiru, predstavlja veliku čast i drago mi je da sam 25 godina taj koji to radi", kaže dobošar Bora Božanić.

Budućnost čivije najavljuju najmlađi osnovci koji su pred aforističarima i karikaturistima pokazali koliko su duhoviti.

Tradicija čivijaških časova napunila je deceniju, a učitelji za humor kažu da su uprkos vremenu, deset godina mlađi.

"Ja se iskreno nadam da će se posle ovih deset godina gostovanja neko od dece odlučiti da piše aforizme ili pravi karikature ili da piše knjige humora i satire", kaže aforističar Rade Đergović.

A Aleksandar Čotrić, aforističar: "Naša olimpijada duha! Kažu da je Šabac mali Pariz. Ja bih rekao da je Pariz veliki Šabac, jer to što Šabac ima nema niko".

Da je tako potvrđuje ovogodišnjih 30-tak različitih programa Čivijade od večeri humora do izbora Čivijaškog predsednika koji se ovde unapred zna. Ove godine, ključeve grada dobiće karikaturista Predrag Koraksić, Koraks.

Posetioci Čivijade imaće jedinstvenu priliku da vide izložbu karikatura na otvorenom, a u šabačkim izlozima i najbolje aforizme. Da će ovo biti najbolja čivijada do sada najavljuje podatak da je učešće za karneval prijavilo čak 300 trudnica i beba.

Ugostiće Šapčani još 25 karnevalskih trupa iz drugih zemalja, za tri dana više od 2500 učesnika koji će u povorci stići do bine koja je izmeštena iz centra grada na novu lokaciju vašara. Da li će Šapčani tako iz svog točka vremena izvući čiviju – ovih dana omiljena je tema za satiru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike