Počinje polaganje male mature – tri ispita u tri dana

Testovi za polaganje čuvaju se na određenim punktovima a sadržaj znaju samo tri osobe.

Zamenica ministra prosvete Vesna Nedeljković navodi da su prilikom same izrade testova, kao i tokom štampanja i transporta do punktova preduzimane mere zaštite.

"Testovi se čuvaju u različitim fazama na različite načine. Dok su u Zavodu postoje ljudi koji su odgovorni za njihovo sastavljanje. Dok su u štampariji tamo su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i zaposleni u Ministarstvu. Tokom dopremanja testova na punktove, takođe nam pomažu pripadnici MUP-a sve u cilju da ne bi došlo do bilo kakve zloupotrebe", objašnjava Nedeljkovićeva.

Dodaje da će se testovi otvarati pred decom.

"Na klupama su samo koverte, testovi će se otvarati pred decom jer su oni sada još uvek u sigurnosnim kesama", objašnjava zamenica ministra prosvete.

Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

Dodaje da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova već je na njima da spreče prepisivanje.

"Jednom odgovornošću dežurnih nastavnika i posvećenošću može se sprečiti prepisivanje. Deca znaju i umeju samo ih treba pustiti. Deca imaju dva sata na raspolaganju a to je sasvim dovoljno vremena da pažljivo pročitaju pitanja, upišu odgovore, provere ako nisu sigurni i dad su sigurni u odgovore podebljaju ih hemijskom i tek tada predaju testove", objašnjava Nedeljkovićeva. 

Dodaje da će pored dežurnih nastavnika tu biti i savetnici iz školskih uprava i inspektori. 

"Ove godine smo uključili i sve naše savetnike iz školskih uprava koji će dolaziti i kontrolisati sam proces. U pomoć smo pozvali i inspektore ali nikako u smislu represivnih mera već samo u smislu ljudskog resursa da i oni budu podrška i imaju savetodavnu ulogu ako nešto zatreba u školi", objašnjava zamenica ministra prosvete.

Savetuje đake da budu smireni i veruju u svoje znanje. Dodaje i da završni ispiti nisu prepreka, već potvrda njihovog stečenog znanja. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike