Počinje nova akademska godina, studenti na kombinovanoj nastavi

Nova generacija brucoša će negde prvi čas dočekati podeljena u manje grupe, dok će negde i prvi susret sa profesorima biti onlajn.

 

Na arhitekturi, uz svečani prijem brucoša i prigodni pokloni. Nastava po kombinovanom modelu, uz poštovanje protivepidemijskih mera.

"Arhitektura, zato što sam išla u Arhitektonsku srednju školu, i generalno celo moje društvo ide na Arhitektonski fakultet i to bih htela da nastavim", kaže Ivana Artinović, student brucoš.

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
kaže da su Organizovali nastavu tako da će se nastava odvijati delom uživo, zato što priroda profesije nalaže direktan kontakt sa samim studentima na praktičnoj nastavi, a deo nastave će se održavati on-lajn. Studenti će moći da biraju.

Studentima je najbitnije da se vrate u klupe.

"Gradivo koje stičemo na samim fakultetima ne može biti zamenjeno gradivom koje studenti uče onlajn. Moram da kažem da je socijalna dimenzija i socijalni život samih mladih dosta ugroženo zato što nemaju socijalni kontakt ni sa svojim kolegama", navela je Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Brucoši će što je moguće duže, pohađati nastavu uživo, kažu na Novosadskom univerzitetu.

 UNS TC: 2.32.09 -20 "Što je više moguće uživo. Oni će imati prednost zato što oni nisu ni upoznali fakultet. Uopšte neće steći ni osnovne predstave o tom kvantumu znanja na tom fakultetu. Mislim da na njima treba najviše da radimo. Tako da je to jedan vrlo težak zadatak. On se mora pratiti iz dana u dan", kaže Dejan Matić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Ministarstvo prosvete preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da omoguće studentima uplatu školarine u više rata. Među preporukama je i da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар