Počinje izgradnja Koridora 11, na trasi 25 mostova i tri tunela

Jednu trećinu trase činiće mostovi i tuneli, a novom saobraćajnicom, kada bude završena, od Čačka do Požege, umesto dosadašnjih 45 minita, stizaće se duplo brže.

"Od Preljine, do Požege, nova deonica Koridora 11 podeljena je u tri sektora – prvi vodi do Prijevora, duž Čemernice i delom Zapadne Morave. Biće dug 8,2 kilometra, imaće tunel, most i tri nadvožnjaka.

Od Prijevora, do Lučana, treba asfaltirati 15,5 kilometara, izgraditi 20 mostova i tunel dug 750 metara.

Treći sektor, od sedam kilometara, od Lučana do Požege, obuhvata i izgradnju tri mosta, tunela, petlje u Lučanima i mosta preko reke Bijelice.

Deonica je posebno važna čitavom užičkom regionu – izvozno orijentisanom, čija je spoljnotrgovinska robna razmena premašila milijardu evra, a turistički bilansi govore o 1.200 000 registrovanih gostiju na godišnjem nivou.

"Koridor 11 otvara, praktično, vrata industriji ovoga kraja, i garantuje da će sada proizvodi koji su bili na svetskom tržištu, opstati na svetskom tržištu, ali i povećati svoje učešće na svetskom tržištu, jer će komunikacija sa svetskim tržištem biti nemerljivo bolja nego što je do sada bila", navodi Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Miroslav Rađen, direktor TO Regija Zapadne Srbije navodi da će se izgradnjom ove trase auto-puta povećati broj stranih turista tom kraju, jer će vreme putovanja biti duplo skraćeno.

Kod Požege, kako je planirano, Koridor 11, ka Crnoj Gori, ukrštaće se sa auto-putem Beograd–Sarajevo, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, čija će izgradnja, kako je najavljeno, početi ove godine.

Koridor 11 biće povezan i sa koridorom 10 i ovakva mreža modernih saobraćajnica obezbediće regionalno povezivanje čitave Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike