Počinje 12. „Kustendorf“

Dok Zlatno, srebrno i bronzano jaje čekaju najbolje filmove i autore 12. „Kustendorfa", 12 komada se baškari na plakatu, kao simbol, po Markesu, najperfektnijeg oblika na planeti. O tome, da li je moguće dostići perfekciju u umetnosti i na koji način je sačuvati od komercijalizacije, narednih dana na Mećavniku.

„Film je nažalost samo individualno ostao umetnost, on je u toj masovnoj proizvodnji koja je počela pre 20 godina zapravo izgubio taj epitet. Međutim, postoje, umetnici koji još uvek prave filmove. To je nastalo zbog kvantifikacije, odnosno umnožavanja proizvodnje. Mi ovde pokušavamo na najbolji mogući način da plasiramo ideju da je to umetnost", kaže reditelj i osnivač „Kustendorfa" Emir Kusturica.

Glumac Slavko Štimac evocira uspomene jer su ovde proveli godinu dana kad su radili „Život je čudo" i tad je nastala ideja.

„Bio sam svedok kad je Emir kupio ovaj prostor i kad je počeo da gradi. Tako da znam sve faze toga", naveo je Štimac.

Dvadeset jedno ostvarenje iz celog sveta je u takmičarskoj selekciji. Na programu je i retrospektiva velikana, savremene tendencije, novi autori i koncerti.

„Filmski festival Kustendorf na Mećavniku je zaista događaj prve kategorije. Ovih dana će se na Mećavniku naći veći deo najkvalitetnijih stvaralaca iz oblasti filma, bilo svojim prisustvom, bilo kroz svoja dela, retrospektivu"", ističe ministar Vladan Vukosavljević.

Pošto ministar za kulturu i osnivač Festivala svečano otvore 12. „Kustendorf" u nastavku će biti prikazan dokumentarac Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život" posvećen Hozeu Muhiki. Uskoro u Drvengradu Met Dilan, Serđi Lopez, Stana Katić i drugi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike