Počeo sa radom SOS telefon za novinare koji smatraju da su ugroženi

Član Radne grupe Veran Matić kaže da je ovo prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

"Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava", kazao je Matić.

"Telekom Srbija" je donirao tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji.

Svaki novinar i novinarka koji osete da im je ugrožena bezbednost moći će, preko ove podrške, da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu.

"Kompanija Telekom Srbija ustupila je besplatan broj i omogućila tehnicku realizaciju. Verujemo da je ovo još jedan način da se zaštiti novinarska profesija u Srbiji" rekao je Vladimir Lučić generalni direktor "Telekoma Srbije".

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.

Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар