Počeo G-7 u Karbis Beju – na stolu brojne teme, u fokusu posledice pandemije

Ovaj samit je prvi koji se održava uživo od izbijanja pandemije. Britanski premijer ugostio je lidere Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade. Tu su i čelnici Evropske unije, i lideri Južne Koreje, Južne Afrike, Australije i Indije kao gosti.

Za američkog predsednika, italijanskog i japanskog premijera, ovo je prvo učešće na samitu G-7. Za nemačku kancelarku i možda za francuskog predsednika, reč je o poslednjem ovakvom skupu.

"Ovo je velika razlika, ponovo jedni drugima vidimo lica. Moramo da naučimo lekcije iz pandemije. Moramo da učinimo sve da se naše ekonomije oporave. Ne smemo ponoviti greške iz 2008. Ujedinjeni smo u viziji za čistiji i zeleniji svet", poručio je britanski premijer Boris džonson.

Brojni su bilateralni susreti. Za prvi sa Bajdenom, Džonson je rekao da je pokazao da su odnosi dve zemlje neuništivi. Od američkog predsednika dobio je bicikl od 6.000 dolara, napravljen u Americi.

U razgovoru sa japanskim kolegom Sugom, podržao je japanske napore da se Olimpijske igre održe bezbedno.

Uoči samita, Džonsona kritikuje Makron, jer ne ispunjava dogovor o Bregzitu na Severnu Irsku. Osim pandemije, razgovaraće se i o klimatskim promenama, a trgovina i oporezivanje su visoko na dnevnom redu.

"Jedna od tema biće kako ponovo pokrenuti svetsku ekonomiju i naravno da sam srećna što je ovde američki predsednik. Snažno ćemo podržati multilateralizam, što će dovesti do spora sa Rusijom, a u nekim aspektima i sa Kinom", navela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Svetske lidere primiće britanska kraljica Elizabeta Druga, a okupiće se i oko roštilja na plaži. Obezbeđenje je na visokom nivou, britanski ratni bodovi patroliraju obalom, raspoređeno je 6.500 hiljada policajaca.

Tu su i demonstranti koji od najmoćnijih na svetu traže brze i prave odgovore.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар