Počeo 15. festival glumačkih ostavrenja u Loznici

U dane Festivala glumačkih ostvarenja, Vukov dom kulture je mesto za koje se traži karta više. Zbog velikog interesovanja, od ove godine uporedo će se održavati i Festival omladinskih pozorišta, a loznička publika će moći da pogleda četrnaest predstava. Među njima i pozorišni komad domaćina festivala.

„Mi ćemo premijerno odigrati predstavu „Neoprezni radoznalac", malo se vraćamo u 17. vek u renesansu, tako da mislim da će pozorišna publika uživati u toj predstavi," pojašnjava  Zoran Grujić, reditelj predstave.

Među trinaest amaterskih pozorišta koja će se predstaviti publici je i pozorište iz Šida.

Srna Aničić, glumica amaterka, najavljuje: "Nama je svaka prilika dosta znači,da pokažemo naš trud i rad i  da se družimo, kao ekipa. Večeras, mislim danas, odigraćemo predstavu „Rođene" našeg amaterskog pozorišta „Branislav Nušić" iz Šida, u režiji Cvetina Aničića."

Pozorišna tradicija u Loznici datira još iz 1850. godine, kada je prota Ignjat Vasić pripremio prvu predstavu. Festival glumačkih ostvarenja svrstan je i u događaje od posebnog značaja za kulturu grada.

„Nažalost, još uvek Loznica nema profesionalno pozorište tako da Kulturno – umetničko društvo „Karadžić", u okviru kojeg pozorište egzistira od tog prvog dana, neguje tu tradiciju i okupljanja i prikazivanja pozorišnih predstava. Nedostatak profesionalnog pozorišta  uspevamo da nadomestimo ovim festivalom, jer zaista Lozničani vole pozorište, " konstatuje Dragan Tošić, predsednik KUD „Karadžić" 

Uz predstave amaterskih pozorišta, na završnici Festivala publika će tradicionalno, u čast nagrađenih, uživati i u predstavi profesionalnog pozorišta iz Beograda.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike