Počelo suđenje Simonoviću za zloupotrebe

Optužnicom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Simonović se tereti da je nezakonitim postupanjem u decembru 2018. godine prouzrokovao štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 11.647.035,63 dinara, a Bokalović Đorđević štetu od 3.993.000,00 dinara. Optuženi Simonović i Bokalović Đor]ević su na početku rekli da su razumeli optužni predlog i negirali krivicu.

U uvodnoj reči, postupajuća tužiteljka je istakla da će tokom suđenja dokazati da je Simonović, suprotno odredbama Zakona o budžetu i Odluke o budžetu GO Groca za 2018. godinu, u decembru te godine doneo rešenje kojim se odobrava isplata godišnje nagrade za 2018. godinu zaposlenim, imenovanim, postavljenim i izabranim licima u GO Grocka od po 50.000 dinara, a koja se uvećava za pripadajuće poreze i doprinose.

Za drugookrivljenu, tužiteljka je navela da je ona suprotno propisima, u novembru 2018. godine donela rešenje kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći zaposlenim i postavljenim licima na osnovu kojeg je istog dana iz budžeta opštine izvršena isplata ukupnog bruto iznosa od 3.993.000 dinara.

Napomenula je da ostaje pri svim dokaznim predlozima iz optužnog akta kao i da se u svojstvu svedoka oštećenog na suđenju ispitaju zakonski zastupnik Grada Beograda, Gradski pravobranilac Grada Beograda, kao i da se pročita izjašnjenje Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda, te da se on pozove na suđenje.

Sa druge strane, odbrana okrivljenog Simonovića je navela da ne postoji dokaz koji ukazuje da je on počinio krivičn odelo direktnim umišljajem, dodajući on kao predsednik opštine ne mora da poznaje zakon već o tome drugi zaposleni vode računa.

Odbrana tvrdi da su i druge opštine svojim zaposlenima davali jednokratnu pomoć, dodajući da je i tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić javno govorio da se zaposlenima u Gradskoj upravi i gradskim preduzećima prethodne tri godine isplaćuje solidarna pomoć.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike