Počeli ekspertski razgovori u Briselu

Sastanak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove je počeo bilateralnim sastancima delegacija Priština i Beograda sa EU posrednicima nakon čega će uslediti i paralelni trilaterlani razgovori o ekonomskim odnosima i raseljenim licima.

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti rekao da će Srbija u dijalogu Beograda i Prištine pokušati da sačuva poziciju iskrenog partnera i pregovorača, ali i biti snažna da odbije nešto što nije kompromis već pritisak na Srbiju. 

Očekuje se da se sastanci eksperata završe oko 16 časova.

Iz EU je poručeno da je u pitanju "nastavak procesa dijaloga Beograda i Priištine kroz seriju sastanaka na ekspertskom nivou", te da je zadatak eksperata da detaljno razmotre one pojedinačne teme koje su pokrenute na sastancima na viskom političkom nivou.

"Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to zači i da će on biti potpisan kada se sva otvrena pitanja dogovore izmešu Beogrda i Prištine", izjavio je porparol EU Peter Stano za Tanjug.

Nakon što su tokom prvog fizičkog sastanka 16. jula u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti razgovarali o nestalim, raseljenim razgovorisu prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delegacija predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

U dvodnevnim razgovorima, delegacije je trebalo da nastave razgovore o već započetim temama, međutim delegacija Prištine je dan kasnije odbila da nastavi razgovore o ekonomskim odnosima.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je tada najvio da će se eksperti ubrzo ponovo okupiti i razgovarati o ekonomskim odnosima.

Nova rudna razgovora na viskom političkom nivou između Beogrda i Pruštine najavljena je za početkak septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike