Počele pripreme za malu maturu, šta muči osmake?

Pripreme za polaganje male mature su uveliko počele.

"Spremam se kući sama, ali takođe idem u Filološku gimnaziju na pripreme za taj smer. Što se tiče srpskog jezika, rekla bih da je gramatika ono što me najviše muči", kaže Dunja Timotijević iz OŠ "Dositej Obradović" iz Vrbe. 

Učenik OŠ "Nada Popović" iz Kruševca Petar Deljanin ističe da se priprema uz pomoć pripremne nastave koju drže nastavnici i uz pomoć zbirki koje su kupili preko škole.

Pedagog OŠ "Nada Popović" iz Kruševca, Nataša Petrović, kaže da je pripremna nastava počela i da se održava uglavnom subotom, ali da se koristi i međusmena.

"Nastavnici su raspoloženi, svaki slobodni trenutak koriste da rade sa decom", napominje Petrovićeva. 

Profesori gradivo obnavljaju uglavnom koristeći ovogodišnje zbirke zadataka i kažu da ima dosta ponovljenih pitanja.

"Glavni problem kod učenika, što se pokazalo na probnim maturskim ispitima, je pravopis. Smatram da se u tim testovima koji se daju za završni ispit malo traži pravopis i zbog toga ga učenici i stavljaju negde po strani", napominje profesorka srpskog jezika i književnosti iz Vrbe Olivera Pribojac.

Jedina izmena koja očekuje buduće srednjoškolce jeste izmena u sistemu bodovanja. Iz škole đaci donose 60 bodova, dok testovi iz maternjeg jezika i matematike donose po 13, a kombinovani test 14 bodova. Jedan broj zadataka je otvorenog tipa, što znači da se od učenika traži logičko razmišljanje i povezivanje gradiva više predmeta. I na pravopis treba obratiti pažnju, savetuju u Ministartsvu prosvete. 

"Kada je pravopis u pitanju tu uvek postoji tendencija da se ne priznaju zadaci koji nisu pravopisno korektno urađeni. Mnogi zameraju i kažu zašto ako je dete dalo tačan odgovor, a nije napisan pravilno. Morate imati u vidu da je to test iz srpskog jezika. I ako vi književno delo ili ime autora napišete pogrešno, ukoliko ne znate upotrebu velikog slova, a završavate osmi razred, nekako bi bilo neprirodno da priznate tu vrstu odgovora kao tačnog", kaže pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković. 

Bodovaće se i uspesi sa takmičenja, od međunarodnih do opštinskih, po skali koja je utvrđena prošle godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike