Počela setva u Srednjem Banatu

Na području pet opština Srednjeg Banata setva pšenice će se obaviti na površini od oko pedeset hiljda hektara, koliko je bilo i prošle jeseni.

Uslovi za setvu su otežani zbog manjka vlage u zemljištu ali kada su u ovaj posao uključene moćne mašine ni to nije problem.

Zbog skupljeg repromaterijala ratari kažu da će setva pšenice ove jeseni biti skuplja u odnosu na prošlu godinu i do dvadeset odsto.

Zorica Rajičić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kaže da je zmeljište dobro pripremljeno za ubacivanje semena i početak same setve.

Seme koje koristimo je izuzetno deklarisano samo iz naše proizvodnje. Sejemo 340 hektar, što trećina naše proizvodnje na našem proizvodnom centru. To je neđto više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rajičićeva.

Iz poljoprivredne stručne službe Zrenjanin i ove kao i predhodnih godina na početku setve savetuju ratare.

Preporučujemo proizvođačima da obrate pažnju na kvalitet semena jer to je jako bitno da znaju šta seju, kaže Zorica Rajačić.

Pored setve pšenice u toku je i setva ječma koji će ove jeseni na ovom području zauzeti površinu od pet hiljada hektara. Optimalni rok za setvu je kraj oktobra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike