Počela obnova Mataruške i Bogutovačke banje – kada će hoteli dočekati prve goste

Avetinjsku tišinu i neizvesnost koja je vladala Mataruškom banjom, zamenili su buka kosilica i kamiona. Rukave su zavrnuli meštani koje je novi vlasnik banje angažovao na raščišćavanju parka i napuštenih objekata. Tri nedelje rade udarnički.

Sanacija hotela još je fazi planiranja, ali prioritet novog vlasnika Mataruške i Bogutovače banje je da što pre vrati u funkciju banjske objekte.

"Prve radove ćemo uraditi na kupatilu kako bi ga pustili u funkciju što pre, zatim restoran-piceriju ‘Kapica’ i na kraju hotel ‘Termal’", kaže direktor UTP "Mataruške i Bogutovačke banje" Dejan Antonijević. 

Cilj je da banja ostane banja, da joj sačuvaju imidž. Strogo će se, kaže Antonijević, držati banjske istorije, ali i zakonske procedure. 

"Po urbanističkom planu može se raditi samo adaptacija i tako ćemo i raditi", kaže Antonijević.

Dolazak novih vlasnika pokrenuo je i meštane koji se bave izdavanjem apartmana.

"I mi smo se uposlili, radimo. Narod se interesuje i nadamo se da će da zaživi", kaže meštanka. 

Do pre 10 godina Mataruška i Bogutovačka banje bile su među najposećenijim u ovom regionu. Mnogi gosti nikada od nje nisu ni odustajali, ne samo zbog lekovitih voda, dolaze i zbog njenog okruženja.

"Iz sobe vidim brdo i planinu, reku, fantazija", kaže stari gost iz Južne Afrike Sveta Ristić.

"Sa banjama Kraljevo će imati sve što je potrebno za odmor, Srbiju u malom", poručuje direktorka TO Kraljevo Ana Mirosavljević. 

Žamor zadovoljnih turista u kraljevačkim banjama očekuje se već ovog leta. Za početak, ugostiće ih žitelji. Na hotelski smeštaj moći će da računaju početkom naredne godine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар