Počela komandno-štabna vežba „Viking 18“

Sa 3.000 učesnika iz 61 države, "Viking 18" je najveća simulaciona komandno-štabna vežba na svetu. Organizuju je Oružane snage Švedske, u saradnji sa SAD. Komandno mesto je u Švedskoj. Srbija je bila domaćin takve vežbe pre četiri godine.

"U Srbiji kao i na drugim izdvojenim mestima u Irskoj Švedskoj, Bugarskoj, Finskoj i Brazilu uspostavljeni su svi elementi komandovanja i podrške. Na glavnom mestu izvođenja vežbe u Švedskoj uspostavljeni su svi vežbajući elementi i na operativnom nivou, civilne i policijske komponente, kao i glavno rukovodstvo vežbe", navodi pukovnik Boško Zorić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu.

Cilj vežbe je da unapredi obučenost vojske, policije i civilnih organizacija, za reagovanje i zajedničko delovanje u različitim kriznim situacijama i mirovnim operacijama širom sveta.

"Drugi cilj jeste civilno vojna saradnja svih učesnika u okruženju i jedna od najbitnijih jeste saradnja i razumevanje između zemalja učesnika u ovakvoj vežbi", ističe pukovnik Mićo Branković, ruovodilac vežbe i načelnik Centra za obuku putem simulacija.

U simulacionoj vežbi "Viking 18" učestvuje 108 pripadnika srpskog Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije i vladinih i nevladinih organizacija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike