Počela gradnja mosta koji će povezati Republiku Srpsku i EU

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su građani Srpske konačno dočekali gradnju mosta na Savi.

"Kada smo izgradili auto-put, neki su pitali kuda on vodi. Sada, s ovim mostom, mogu da kažem da nas vodi u Evropsku uniju", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, uz svu nepravdu i dugo čekanje na početak izgradnje mosta, pojavila se i pravda da realizacija projekta počne u mandatu komesara EU za saobraćaj Violete Bulc, koja zna kako funkcioniše region i koliko je važno da se zapadni Balkan poveže sa EU.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će most na Savi, na čiju se gradnju čekalo deset godina, povezati građane i omogućiti dalji razvoj.

"Izgradnja ovog mosta je dio nastojanja da Republika Srpska i BiH budu povezane sa EU – rekao je Dodik i dodao da je cilj da se dva najveća grada u Srpskoj, Banjaluka i Bijeljina, povežu auto-putem", istakao je Dodik.

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekat u okviru bolje infrastrukturne povezanosti.

Istakla je da su jasno vidljive prednosti koje ovaj projekat donosi građanima i preduzećima u BiH i Hrvatskoj.

Most finansiraju po pola Hrvatska i BiH

Reč je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 meseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dve iz svakog smera, široke 3,75 metara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike