Počela blokada RTS-a

Foto: Beta / Milan Obradović

Učesnici protesta „Jedna od pet miliona“ okružili su večeras oko 19 časova, zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata.

Ispred vrata RTS-a parkiran je kamion odakle je počelo emitovanje „Dnevnika sobodne Srbije“ u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprski ustanak.

„Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana“, kazao je Antić.

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, „da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti suđeno“.

On je kazao i da se sutra obeležava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije oterala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

„Zato oni treba da odu“, rekao je Antić.

Učesnici protesta ušli u zgradu RTS-a

Neki od prisutnih gradjana na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu ušli su večeras, nešto pre 20 časova u zgradu Radio televizije Srbije.

Građani su ušli u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice.

Prema nezvaničnim informacijama, prvo je u zgradu ušao predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović.

Kako javlja reporter agnecije Beta u holu RTS-a se nalazi i nekoliko policajaca pod punom opremom.

Siniša Kovačević: Dođite na protest 13. aprila, to je pitanje opstanka

Na večerašnjem protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu građani su pozvani da se okupe u što većem broju 13. aprila na veliki narodni protest u glavnom gradu, jer to pitanje opstanka.

Zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću upućen je zahtev da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka 19. marta do 18 časova ili će u suprotnom to sami uraditi.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija „ima potencijala da se oporavi“, ali da treba da dođu 13. aprila kako bi se izborili „za malo pravde i mnogo slobode“.

„Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu“, rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

„Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava“, kazao je Kovačević i dodao da „hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca“.

On je ocenio da su građani dobili „božju kaznu od vlasti“ i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio klut vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima „kako bi mogao da dominira“.

„To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju“, rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je „deo svih nas“ i da Vučić ne može da reši to pitnje.

„Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode“, kazao je Kovačević.

Nakon njegovog obraćanja građani su krenuli u šetnju centralnim beogradskim ulicama, posle koje će blokirati zgradu RTS-a u Takovskoj ulici gde će organizovati „Dnevnik slobodne Srbije“. Gost Dnevnika biće predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike