Počela berba grožđa – zbog suše rod manji, ali kvalitet bolji

Banatsko selo Taraš nadaleko je poznato po belim rodama i skeli koja spaja dve obale reke Tise, ali poslednjih godina i po sve većem broju vinograda kojima plodna zemlja i podneblje u potpunosti odgovaraju i u sušnim godinama sa malo padavina baš kakva je bila i ova.

Vinogradar Slobodan Marovac kaže da kao porodica imaju 3.700 čokota, nešto mladog i nešto starijeg zasada.

"S obzirom da je bilo dugo i toplo leto, prinos će biti nešto manji. Grozdovi i bobice su ostali malo sitniji, falilo je vlage, ali očekujemo bolji kvalitet grožđa od prošle godine", naglašava Marovac.

Saša Tolmač je četvrta generacija vinogradara i vinara u svojoj porodici. Ima oko 2.500 čokota vinove loze.

"Proizvedem godišnje oko 2.000 do 2.500 litara vina. Ja proširujem za sada površine, a nadam se da će i moja deca nastaviti mojim stopama", ističe Tolmač.

Tamara Tolmač Cvein je tehničar biotehnologije. Kaže da joj struka dosta pomaže za osnovne stvari, vrenje i proizvodnju vina.

"Ja sam došla ovde danas sa svojom decom da podržim mog tatu u onome što najviše volimo da radimo, a to je proizvodnja grožđa i vina", poručuje Tamara Tolmač Cvein.

Ono što posebno ohrabruje je što sve veći broj mladih vinogradara nastavlja tradiciju svojih predaka.

Vinogradar Mile Markov kaže da je tradicija vinogradarstva u selu duža od dva veka, a tako je i kod njega u porodici.

"Ovi vinogradi koje imamo postoje od 1901. godine, tako da je sedam generacija u našoj porodici na tom vinogradu", ističe Markov.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede registrovano je oko 140 tržišno orijentisanih vinarija u Vojvodini i veliki broj proizvođača koji prave vino za sopstvene potrebe.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар