Počela berba grožđa u Negotinu – povećana tražnja za domaćim vinom

Najpre se bere sovinjon blan i to u dve faze, da bi se dobilo kvalitetno vino.

"Ranije se bere kako bi se sačuvale kiseline. Beremo dva dana, pa pauza, dok ne stigne drugo grožđe", kaže Slavoljub Stojanović, rukovodilac berbe.

Ekipa berača, iz raznih delova Srbije, njih petnaestak, uigrana je i uglavnom su penzioneri koji dopunjavaju kućni budžet.

"Cele sezone sam tu, od proleća do kasno, do berbe. Uvek ima nekog posla u vinogradu", priča Snežana Živadinović iz Aleksinca.

Berači dnevno zarade između tri i pet hiljada dinara u zavisnosti od količine grožđa koju uberu i isplata je svakog dana.

Porodica Milenković Matalj iz Negotina ima dvadeset hektara pod vinogradom i još sedam hektara u kooperaciji.

Nikola je iz starog dedinog vinograda u selu Tamniču uspeo da umnoži autohtonu sortu bagrina i planira da proširi nove zasade.

"Moramo da proširimo bagrinu, jer imamo veliku potražnju za tim vinom. Nemamo je dovoljno u vinogradu, čak izrazito nedovoljna je količina tog vina. U planu su nove površine pod bagrinom, zatim prokupac i začinak", kaže Nikola Matalj predsednik Udruženja vinara i vinogradara opštine Negotin.

Udruženje vinara i vinogradara u Negotinu je aktivno, ima 17 članova i koriste subvencije države, a sva vina iz lokalnih vinarija imaju zaštićenu oznaku geografskog porekla.

Na domaćem tržištu, kažu, povećana je tražnja za domaćim vinom, naročito od autohtonih sorti grožđa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар