Počela 134. Smederevska jesen, bogat program uz sočne plodove kraja

Izostao je tradicionalni defile ulicama grada, a na glavnom gradskom trgu postavljen je veliki grozd, jedan od simbola ove manifestacije.

Na brojnim tezgama u gradu može se videti ovogodišnji rod smederevskog kraja, prvenstveno belo i crno grožđe, jabuke, vino, kao i proizvodi domaće radinosti.

U vinskom gradu svake večeri organizovaće se muzički nastupi grupa, a posetioci će moći da uz brojna kulturno-umetnička društava osete deo tradicije iz ovog kraja Srbije.

Za decu je pripremljen bogat program uz učešće glumaca, muzičara i mađioničara.

U Malom gradu Smederevske tvrđave u subotu i nedelju programom "Despotov grad – srednjevekovna prestonica" pozorište PATOS uz orkestar "Svetlost" i viteško udruženje "Beli orlovi" dočaraće srednjevekovnom muzikom, viteškim borbama i kostimima atmosferu Smedereva u vreme vladavine Brankovića.

U pratećem delu obeležavanja "Smederevske jeseni" učešće uzima Narodna biblioteka, Muzej i Turistička organizacija, gde posetioci mogu videti izložbe slika, prisustvovati književnim večerima, i posetiti Vilu Obrenovića.

Manifestacija se završava u nedelju kada će posetioci moći da konzumiraju grožđe sa velikog grozda, a tom prilikom biće prikazano tradicionalno muljanje u pripremi šire i vina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар