Počeka rekonstrukcija rekonstrukciju pruge Prokuplje-Kuršumlija-Merdare

Pruga od Prokuplja do Merdara zvanično je zatvorena za saobraćaj 24. juna prošle godine, nakon obilnih kiša i izlivanja reke Toplice, kada je oštećena.Ovo predstavlja veliki problem meštanima Gornje Toplice i Kosanice, kojima je, zbog ukudanja autobuskih linija koje nisu bile isplative, voz bio jedina veza sa svetom.
"Nama znači voz. Nama je prva0 pijaca u Kuršumliji. Autobusa nemamo, jedino taj voz što smo imali. Odemo do pijace, kupimo šta nam treba i vratimo se kući", kaže Milkana Sarić iz Degrmena kod Merdara.

Radovi na rekonstrukciji pruge počeli su sanacijom deonice kod stajališta "Kosančić Ivan", na delu od Kuršumlije ka Merdaru.

"Ovde trenutno radimo demontažu koloseka, mi kažemo gornjeg stroja pruge, tj. šine, pragova , što radimo u sopstvenoj režiji. Imamo i izvođača radova koji radi na sanaciji trupa pruge.Od 74,00 km do 77,20 km radimo čišćenje kanala i kosina od odrona koj su se desili juna prošle godine. Posle čišćenja kosina i kanala radimo stabilizaciju i vraćamo novi kolosek na ovo mesto", objašnjava van Stevčić, šef Sekcije za održavanje pruge ZOP Niš.

"Ovu prugu gledamo kao jedan od prioriteta za revitalizaciju i ponovo vraćanje vozova u ovaj kraj, jer smo svesni značaja ove pruge za narod ovog kraja. Znamo za probleme u saobraćaju, znamo da je uglavnom staro stanovništvo i gledaćemo da na svaki način da obezbedimo da redovitost železničkog saobraćaja ovde olakša život", kaže Žarko Ristić iz Medija centra Infrastruktura Železnica Srbije.

Oštećena deonica duga je 3,2 km, a nakon njene sanacije nastaviće se sa radovima na pruzi kod Prokuplja u dužini od 1,6km. Šine na toj deonici kojima su se kretali vozovi stare su više od sto godina. Rekonstrukcijom pruge biće zamenjene novim koje su prilagođene standardima savremenog putničkog saobraćaja. Vrednost radova iznosi 34 miliona dinara, a planirani završetak posla je avgust ove godine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар