Pobedio prognoze lekara i stao na noge

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek poslednjhih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na klinici za neurohirugijua potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

"Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda kada se probudim krivo mi je i pitam se – što baš meni to da se desi", objašnjava Lazarević.

U bolnici je sa njim sve vreme bio njegov otac Radoslav Lazarević, koji je kaže verovao u oporavak svog sina.

"Podizao sam ga maltene, davao sam mu i snagu i ubeđivao i pričao, preživeli smo kažem ne daj bože nikome,izdržali smo došli smo kući glava na ramena, samo da ga gledam kući", navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, on kaže da je sreća u nesreći bila ta što se Marko lečio u Nišu.

"Već duži vremesnki period takvim hirurškim intervencijama smo vladali – to je kompletna zamena pršljenskih tela koji su ušli u kičmeni kanal vađenje tih pršljenskih tela zamenom veštačkih implantata i jedna veoma kompleksna kako mi zovemo 3D rekonstrukcija kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese", objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko će oprovak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

"Svakim danom je sve bolje i bolje nadamo se da ću sad posle banje da hodam samostalno, navodi Marko.

Markov otac – Radoslav navodi da Marko nakon nesreće nije osećao noge i da je sve bilo ukočeno, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomera desnu ruku i tri prsta.

"Sa teškim opreacijama uvek morate da računate i na moguće neke loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i lekara mora da postoji jedno uzajamno poverenje,da pacijent ima poverenje u lekara a da lekar ima poverenje u to da će pacijent ispoštovati to što su se dogovorili", objašnjava Stojanović.

Kobni pružni prelaz obezbeđen je nekoliko dana posle nesreće, sudki postupak protiv vozača autobusa još uvek je u toku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike