„Plutajuće gravitacije“

 

Kako bi osnažili i podstakli razvoj kulturne saradnje tri zemlje deset umetnika okupilo se u gradu čelika. Svoje skulpture umetnici su razvijali u samoj železari, a u tome su im pomagali i radnici ove kineske kompanije.

"To je veliko olakšanje, jer kad vi imate pomoć, kad vi imate ljude koji su stručni, koji mogu da pomognu da se napravi osnovni oblik. Meni bi trebalo puno vremena da isečem te ploče, da zavarim, da formiram oblik. I onda i prostor u kojem se radilo, to je veliki prostor", kaže vajar Vukašin Milović.

Raznovrsnost materijala i autentično okruženje bili su inspiracija za umetnike.

"Jednostavno iz toga je proizašao taj koncept da se okupimo u okviru fabrike, koja se inače bavi preradom i proizvodnjom metala, gde mi možemo na jedan poseban način iskustveno da opazimo neke nove mogućnosti za realizaciju", objašnjava jedan od autora projekta Magdalena Pavlović.

Kineska kompanija je već nekoliko puta otvarala vrata umetnicima.

"HBIS GRUP Srbija je u poslednjih šest i po godina otvorila svoja vrata i postala mesto inspiracije mnogim umetnicima. Imali smo umetnike da rade u našim pogonima i da stvaraju od otpadnih materijala iz Železare umetnička dela. Ranije su to bile grupe studenata vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, a u maju i junu 2022. godine, čim su popustile mere protiv kovida, HBIS Srbija je ponovo postala mesto susreta umetnosti i proizvodnje čelika", kaže generalni direktor kompanije HBIS Vang Lianhi.

Izložbu skulptura, u okviru projekta "Plutajuće gravitacije – Ukrštanje čula u srpskoj, kineskoj i crnogorskoj savremenoj metalnoj skulpturi", posetioci mogu da pogledaju do petog marta.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike