Plodovi Rađevine prikazani na manifestaciji u Krupnju

Porodica Maksimović iz Brštice kod Krupnja, pčelarstvom se bavi od 1931. godine. Četiri generacije godinama su gradile brend, a tradicija se nastavlja.

"Imam sto pedeset košnica ja mojih i moj unuk, dvojica njih imaju trideset košnica, sad trenutno mi pomažu unuk i ćerka", kaže Zlatomir Maksimović iz Brštice.

Uz plodne njive i veliki trud, za uspeh na selu važno je, kažu poljoprivrednici, da čitava porodica bude uključena u posao.

Osim sezonske zimnice, voća i povrća, predstavila su se i Udruženja preduzetnica koja pokušavaju da osnaže žene iz ruralnih krajeva.

"Imamo pod malinom hektar i dvadeset ari i kupine osamdeset ari, voća imamo oko šest hektara. Sušimo, pretvaramo u džemove, imamo ovaj šljivani kolač i rakiju", navodi Radovan Damnjanović iz Osečine.

"Masa žena je spremna da nastupa na ovakvim manifestacijama i bave se raznoraznim ručnim radovima, neke se bave testeninama, neke rade, torte kolače", Radovan Miletić iz Ljubovije.

U Rađevini većina stanovništva živi od poljoprivrede i voćarstva, a na imanjima predaka gaje organske maline, kupine i autohtone sorte krompira.

"Imali smo prinose pet hiljada tona maline, dve i po hiljade tona kupine, i oko nekih hiljadu tona šljive, znači nikad rodnija godina što se može videti", ukazuje Aleksandar Petrović, pomoćnik predsednika Opštine Krupanj.

Do kraja idućeg meseca proizvodi iz Rađevine moći će da se kupuju širom Srbije preko aplikacije koja je umrežila sve poljoprivredne proizvođače iz tog kraja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар