Plenković: U Srbiju ide najbolji hrvatski i evropski diplomata

Andrej Plenković je tokom "premijerskog sata" odgovarao na pitanja poslanika, pa je u između ostalog komentarisao i žalbe SDP-a zbog žurbe da ambasador u Srbiji bude imenovan pre stupanja Zorana Milanovića na dužnost.

Plenković je rekao da ta procedura traje već mesecima.

"Koliko mi je poznato, reč je o jednom jedinom imenovanju, ideja je da (u Srbiju) pošaljemo jednog od najiskusnijih, ne samo hrvatskih nego i evropskih diplomata, Hidu Biščevića", rekao je premijer.

To, istakao je, nije nikakvo političko pitanje, nikakva demonstracija poruka, nego normalna procedura da nam mesto koje nam je politički bitno profunkcioniše, posebno kad smo ambasadora Gordana Bakotu iz Beograda poslali u Berlin.

"Kad postanete bivši, ostaćete bivši zauvek"

Komentarišući buduću saradnju sa izabranim predsednikom Milanovićem, Plenković je objasnio da će sarađivati na temama na kojima premijer i predsednik imaju zajedničke nadležnosti.

Na pitanje poslanika opozicionog SDP-a Šaše Đujića šta je misli kada govori o "tvrdoj kohabitaciji", Plenković je rekao da se odnosi premijera i predsednika moraju posmatrati u jednom kontekstu.

"Ovaj put je većina birača odlučila ovako, ne možemo tu ništa, možemo poštovati izborne rezultate i sarađivati u skladu sa Ustavom i zakonom. Po našem političkom sistemu, ovlašćenja predsednika bitno su drugačije nego početkom 2000. Svako će se držati svojih ovlašćenja, sarađivaćemo na temama na kojima imamo zajedničke nadležnosti", odgovorio je hrvatski premijer Đujiću.

Plenković je Đujiću u ironičnom tonu dobacio da vidi da se ponaša kao "pravi đak prvak" , koji prati šta mu bivši šef stranke, a sada predsednik države kaže i ide da traži odgovore.

"Sećam se kada je vaš drugi predsednik Ivo Josipović nastojao da sruši vladu HDZ-a, odnosno Jadranku Kosor, dva meseca pre završetka pregovora o hrvatskom članstvu u EU, u proleće 2011., svom ste silinom podržavali Fejsbuk proteste".

Dodao je da je, kako je ekao, "razlika između nas i vas, sintagma koju je uveo vaš tada predsednik stranke i vlade, ne može biti teza novootkrivenoga duha zajedništva kod zajedničara koji je postao predsednik Republike".

"To nije tačno, to nije autentično", rekao je premijer.

Đujiću mu je odgovorio – da je svako nečiji đak, a da je uspešan ako nadmaši učitelja.

"Milanović je možda bio bivši, a sada je budući, a vi kad postanete bivši, ostaćete bivši za sva vremena", poručio je Đujić premijeru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike