Planira se zaštita staništa patuljaste efedre na Staroj planini

Staroplaninci nisu iznenađeni najnovijim otkrićem retke biljke.  

Na ovim prostorima raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta se podrazumeva, ali niko ne zna šta se krije na obroncima, u šumama, ispod kamenja ili moćnih vodopada. Čak ni gorštaci – koji žive u skladu sa prirodom, osluškuju je, poštuju – i od nje uzimaju ono najbolje.

"Svaki dan smo u planini, svaki dan sakupljamo", kaže Dragan Najdanović iz Dojkinca. "Ja idem sa ovcama, i kako one pasu tako i ja ceo dan sakupljam neke biljke. Kada vidim da nešto napadaju i da one to koriste,  ja to posle uzmem, probam da li je gorko, da li je slatko… Napravim neki čaj ili nešto, i vidim da je to dobro."

"Na Staroj planini je retka rosulja – to je biljka koja se hrani insektima", objašnjava Biljana Pejčić iz Jelovice. "Ispod Koprena je koprenak. Ima dosta retkih biljaka. A na ovoj visini – skoro hiljadu metara, biljke su i lek i hrana."

Starosedeoci koji krstare nepreglednim prostranstvom Stare planine navikli su na njene ćudi. Oni koji je tek upoznaju – ostaju zatečeni prizorom.

Na ovom području raste više od 1.200 vrsta i podvrsta biljaka – a oko 10% spada u endemične.

"Odnosi se na pojam vrste koja se nalazi na vrlo malom lokalitetu. A što se tiče pojma reliktno, to znači da vode poreklo iz nekog zaista davnog perioda – a prisutne su i danas", kaže Aleksandra Zdravković, profesorka biologije. "Kako su se održale te reliktne vrste? Pretpostavljam, tom specifičnom mikroklimom, kojom je Stara planina zadržala to svoje bogatstvo i nije dozvolila, prosto, da vremenom nestane."

Biljni i životinjski svet je veliko blago Stare planine. Nekoliko desetina biljnih vrsta spadaju u zaštićene ili strogo zaštićene, jer predstavljaju prirodnu retkost.

Pored nedavno otkrivene patuljaste efedre, tu su još bor-krivulj, šumski ljiljan, patuljasta perunika, žuta i pegava lincura – a neke od njih se nalaze u Crvenoj knjizi flore Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike