Pjongjang ponovo testirao balističku raketu, japanski premijer prekinuo predizbornu kamapanju

Pjongjang je nastavio da razvija oružje usprkos međunarodnim sankcijama uvedenim zbog svog nuklearnog naoružanja i raketnog programa. 

Lansiranje, o kome su izvestili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon sastanka delegacija SAD i Južne Koreje u Vašingtonu o severnokorejskom nuklearnom programu.

Kako se navodi, u utorak će se u Seulu sastati i šefovi obaveštajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana.

Raketa je lansirana oko 10.17 sati po lokalnom vremenu sa mora u blizini Sinpa, rekao je načelnik južnokorejskog združenog štaba, gde se nalaze severnokorejske podmornice, kao i oprema za probnu paljbu.

"Naša vojska pomno prati situaciju i održava položaj spremnosti u bliskoj saradnji sa Amerikom, kako bi se pripremila za eventualna dodatna lansiranja", navodi se u saopštenju južnokorejkog združenog štaba.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje održao je hitan sastanak i izrazio "duboko žaljenje" zbog testa, pozivajući Sever da nastavi razgovore.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je "za žaljenje" što je Severna Koreja izvela niz raketnih testova poslednjih nedelja.

Kišida je otkazao zakazane nastupe u izbornoj kampanji na severu Japana, a iz njegovog kabineta rečeno je novinarima da se premiijer vraća u Tokio kako bi se pozabavio aktuelnom situacijom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim odnosima, saopštilo je da su svakodnevni razgovori sa Pjongjangom uspostavljeni normalno.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар